Zašto vam je potreban punjač za električni automobil?

Ukratko: punjenje EV punjačem je bezbednije, brže i jeftinije. Bezbednije, jer je punjač pametan i kontrolisaće protok energije kroz kabl. Brzo, jer se punjenje punjačem otprilike osam puta brže nego običnim kablom. I poslednje, ali ne najmanje važno, jeftinije, jer automobil možete napuniti u vreme, kada je električna energija višestruko jeftinija.

Bezbednost na prvom mestu

Možda mislite da jednostavno možete uzeti kabl za povezivanje, priključiti ga u svoj električni automobil, a drugi kraj na mrežu, zar ne? Pa, evo zašto to nije tako lako:

Akumulator za automobil koji je direktno povezan na mrežu povući će punom snagom svu električnu energiju iz vašeg doma. Da li ste ikada koristili fen za kosu 10 sati bez prekida? Zato što je to otprilike vreme koje je potrebno da se baterija većine EV automobila potpuno napuni. Elektrode će vremenom postati veoma vruće što duže struja teče. Zbog toga je povezivanje vašeg automobila direktno na mrežu pomoću takozvanog kabla za punjenje u režimu 1 zabranjeno iz bezbednosnih razloga.

Većina električnih automobila danas se isporučuje sa kablom za punjenje režima 2, jednostavnim kablom, ali sa instaliranim uređajem koji će zaustaviti punjenje u slučaju nužde. Možete ga povezati direktno na mrežu i kompatabilan je sa bilo kojim tipom konektora za punjenje automobila. Ipak, ovo nije najsigurniji način punjenja, jer je to direktna veza do mreže, a ako punite duže vreme, možda ćete imati iste efekte kao kod kabla režima 1. Sećate se primera fena za kosu koji je radio deset sati? I tu je još jedan važan faktor: vaš električni automobil puniće se izuzetno sporo.

EV punjač

Ubrzajte punjenje 

Punjenje automobila pametnim punjačem je oko deset puta brže od punjenja običnim kablom! Većina punjača i javnih stanica za punjenje nude stope do 22 kW, dok vaša kućna utičnica može isporučiti samo do 3,7 kW, dok je 2,3 kW maksimalno preporučeno. Koliko brzo možete napuniti automobil na kraju zavisi od kapaciteta baterije vašeg automobila i stvarne raspoložive snage punjenja.

Upravljajte punjenjem

Ako svoj automobil napunite Wallbox punjačem, imate mogućnost upravljanja punjenjem putem aplikacije na vašem telefonu ili tabletu, koja je izuzetno jednostavna za upotrebu. Reći će vam kada se vaš automobil potpuno napuni, omogućava vam podešavanje brzine napajanja kojom želite da se automobil puni i ima integrisani tajmer, tako da možete odlučiti da punjenje počne noću kada je struja jeftinija.

punjač za električni automobil

Uštedite novac

Korišćenjem pametnog punjača štedite novac jer automobil možete napuniti kada su cene električne energije niske. Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja mreže, doba primene “noćne tarife ” u Srbiji počinje između 22h i 00h i traje neprekidno osam časova. Jeftinija tarifa ne počinje isto u svim gradovima, a ušteda može biti i do četiri puta u odnosu na skuplju tarifu. Jednostavnim klikom sa telefona možete svom punjaču reći kada da počne punjenje automobila.